In gesprek over wat er echt toe doet?

Houten ontmoet 80 plus

Vindt u het leuk om in gesprek te gaan met ouderen om te horen wat hen bezighoudt? Beschikt u over een warm hart en een luisterend oor? Dan nodigen we u graag uit om contact met ons op te nemen. Vanaf 1 januari gaat, namens het netwerk ‘Houten voor Houten’, het project Houten Ontmoet van start. Het project wordt ingezet om met ouderen (80-plus) in gesprek te gaan over hoe zij de corona pandemie ervaren (hebben) en wat hen bezig houdt in deze fase van hun leven.

Meld je aan als interview vrijwilliger

Het netwerk ‘Houten voor Houten’ is in Coronatijd ontstaan als netwerk van bewoners, kerken en maatschappelijke organisaties in de gemeente Houten. Het brengt mensen samen die hulp bieden en die hulp vragen. Wat we merken is dat de coronapandemie een behoorlijke impact heeft gehad op het leven van mensen en dat dat gezien de laatste ontwikkelingen rond corona nog niet voorbij is. Wat dat betekent voor de ouderen op leeftijd die zelfstandig thuis wonen is een vraag waar we in het project Houten Ontmoet meer zicht op willen krijgen.

De komende tijd werkt Houten voor Houten daarom samen om ouderen (80+) thuis te bezoeken voor een eenmalig diepgaand gesprek over wat hen bezig houdt. Door naar hen te luisteren willen erachter komen hoe het met hen gaat en wat er voor hen toe doet in deze fase in hun leven. Ook willen we onze mogelijkheden tot ondersteuning in beeld brengen en leren wat we eventueel nog meer kunnen betekenen op het gebied van welzijn en zingeving.

‘Houten voor Houten’ komt graag in contact met mensen die als vrijwilliger een aantal huisbezoeken bij ouderen willen doen. Mensen die een voorkeur hebben voor diepgang in gesprekken en werken vanuit hun hart. Je wordt hierbij ondersteund door de coördinator en krijgt voorafgaand aan de gesprekken een korte training. Het werk is flexibel te organiseren en goed te combineren met andere werkzaamheden. Wil je meer informatie of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met Anne den Haan, coördinator via of via 06- 22 06 22 15.

Werkzaamheden

  • Je brengt bezoek aan ouderen thuis om in gesprek te gaan over hoe het gaat met hen en hoe zij de corona pandemie ervaren hebben;
  • Je richt je op de behoeften van de ouderen en bied een luisterend oor;
  • Je verwijst eventueel door naar ondersteuning, activiteit of een volgend gesprek;

Wij vragen

  • Affiniteit met ouderen;
  • Je creëert een sfeer waarin de ouderen zichzelf kunnen zijn;
  • Je bent stabiel en biedt persoonlijke aandacht en warmte;
  • Je hebt affiniteit met het voeren van gesprekken op ervaringsniveau.

Wij bieden

  • De kans op mooie, waardevolle ontmoetingen. Je kunt echt iets betekenen voor een ander;
  • We zien je als onderdeel van ons team. Je kunt rekenen op goede begeleiding door de coördinator van Houten Ontmoet en je ontmoet andere vrijwilligers.
  • Korte training door het Centrum van Levensvragen over zingeving en gesprekvaardigheden.

Tijdsbesteding

De gesprekken zullen plaatsvinden vanaf 1 januari.  Het werk is flexibel te organiseren en goed te combineren met andere werkzaamheden. Vrijwilligers krijgen training over het doel van huisbezoek, zingeving en gespreksvaardigheden. De training duurt een dagdeel (4 uur). Het aantal huisbezoeken per vrijwilliger is altijd in afstemming. We gaan ongeveer uit van 5 huisbezoeken per vrijwilliger. Per huisbezoek rekenen we 2 uur tijdsinvestering (inclusief voorbereiding en terugkoppeling).

Interesse?

Wil je meer informatie of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met Anne den Haan, coördinator of 06- 22 06 22 15.