Verslag koppelmiddag Zuid 21-02-2023

Veel deelnemers bij Koppelmiddag Krachtig Plus Houten.

In de Dans Zaal van Cultuurcentrum Schoneveld komen de deelnemers bij elkaar. Vijftig mensen, een mega-opkomst. En dat is nog niet alles, meerdere mensen hebben zich opgegeven voor twee of zelfs meer activiteiten. De flappen op de wand met de activiteiten staan vol met namen, allemaal Krachtig Plus Houten deelnemers die staan te popelen om met elkaar leuke dingen te ondernemen.

Ondanks alle waarschuwingen tegen het gebruik van alcohol zijn er mensen die zich op hebben gegeven voor een wijnproeverij. Bovenal zijn de vrouwen, uiteraard in de meerderheid, en mannen op zoek naar gezelschap, kennissen en later misschien zelfs vrienden dichtbij, in de straat of in de wijk. Dat is belangrijk als je ouder en wellicht minder mobiel wordt.

Even lijkt het een normale klas van de basisschool. Van Wanda, die weer ouderwets enthousiast de middag presenteert, mag iedereen een tafel op gaan zoeken. De gespreksleiders hebben zich bekend gemaakt en zitten er klaar voor. Geloop en geren, gezoek naar een stoel, voor welke activiteit had ik mij ook alweer opgegeven, kijkend naar de flappen, kortom, heerlijke Chaos.

En dan keert de rust weer, iedereen zit op de goede plek en luistert naar de gespreksleider, zodat er enige lijn komt in de besprekingen. Men kan aanschuiven aan een tafel waar een activiteit word besproken, zodat er concrete afspraken kunnen worden gemaakt. Waar gaan we klaverjassen, op welke dag, bij wie, of een zaaltje? Voor Mah-Jong zijn genoeg gegadigden om spoedig een avond rond de tafel te gaan zitten. Een paar vrouwen uit ’t Goy zoeken elkaar op en willen gaan wandelen.Ze komen overeen dat ze starten met vijf kilometer en elke week, of twee weken, een kilometer erbij. Dat is na een jaar toch mooi een wandeling van ruim 25 kilometer. Meerdere mensen willen fietsen. Gaan we elektrisch of gewoon? “Zijn er nog mensen met een gewone fiets dan?”Meerdere vrouwen zijn op zoek naar technische ondersteuning. “Als ik de meterkast opendoe heb ik eigenlijk geen idee wat ik zie,”  zegt een mevrouw, die sinds kort weduwe is.” Dat deed mijn man altijd.” De overbuurman heeft de laatste keer geholpen, maar eigenlijk willen vrouwen, en vast ook mannen, zelf de kleine klussen in huis doen. De Krachtfabriek wil helpen en heeft de materialen in huis, maar belangrijk is maatwerk. Welke vraag hebben jullie eigenlijk? “Nou, waarom zijn in Engeland eigenlijk alle stopcontacten geaard en in Nederland niet?”
Voor de uitgaansclub hebben maar liefst 35 mensen hun naam opgeschreven. Het Theater Aan de Slinger is populair, maar ook met elkaar naar Utrecht, De Stadschouwburg of Springhaver. Nog een hele klus om als contactpersoon van deze club een programma te maken, al kan iedereen het initiatief nemen. Er zijn best veel mensen die willen zingen en of muziek maken. Een accordeonist heeft zich gemeld, daar kan een interessant orkest van worden gemaakt. Uiteindelijk blijft het een beetje onduidelijk of dat van de grond kan komen. Iets concreet maken is moeilijker dan gedacht. De denksport is ook populair, tenslotte moeten we van Erik Scherder onze hersenen blijven pijnigen. Het schaakbord staat al klaar en de eerste zetten zijn gedaan. Uiteindelijk gaan bijna alle deelnemers tevreden naar huis. Er is kennis gemaakt, de activiteit is gepland, contact en verbinding staan vast. Belangrijk is om door te gaan. Vanuit de eerdere initiatieven zien we dat sommige clubjes meerdere keren bij elkaar komen en dat al twee jaar volhouden, maar ook is te zien dat corona een belemmering is geweest en de contacten zijn verwaterd. Krachtig Plus Houten is zeker van plan om aandacht te besteden aan de bestendigheid van de activiteiten, zodat de energie van ouderen zichtbaar blijft in Houten.